Tényleg gáz a gabona?

gabona

Photo by Paulina Moroz

A könyvesboltok már december végén publikálják az éves bestseller-listáikat, és meglepve láttam, hogy az egyik kiadónál a harmadik legkeresettebb könyv egy gabonaellenes kiadvány volt.
Engem érdekel minden, amitől egészségesebb ételeket tehetek a családi asztalra, így utánanéztem a nevezett könyvnek, és érdekes módon azonnal cáfolatok ugrottak rám a netről. Rögtön találtam egy olyan cikket, amely rámutatott, hogy a nevezett könyv írója nemcsak gabonaellenes könyveket ír, hanem mindenféle táborokra lehet nála befizetni, étrendkiegészítőket vásárolni, mind-mind drága pénzért. És persze az író neve előtt legitim a “doktor” cím, de a cikkíró utánanézett a hivatkozott orvosi publikációknak és bizony az illető mindössze pár esettanulmányt írt, valamint még diákként jegyzett egy szakmai cikket idegsebész édesapjával. Amiből tehát világosan látszik, hogy nem kutatási eredményeken alapszik, hogy a gabonamentes étrend gyógyítja az autizmust vagy az Alzheimer-kórt. Kutatást ugyan végeztek – ami azt állapította meg, hogy nem vonható le következtetés a gabona fogyasztása és az idegrendszeri működés zavarai közt. Tehát valójában az a kérdés, hányan találják hitelesnek azt a személyt, aki az ilyesmit „dr” kezdetű névvel ki meri jelenteni.
A témának kissé utánaolvasva az is kiderül, hogy a gluténmentes étrend valóban jót tett több kísérleti alanynak is (bár az étrendek okozta hatásokat kutatásokkal egyébként nehézkes igazolni, mert más tényezőknek a bevitt ételnél fontosabb szerepe lehet, például sportolás vagy gyógyszerszedés, trauma vagy betegség esetén). Az is kiderült, hogy azok a betegek (például autista gyerekek), akiknél e speciális diéta mellett javulás állt be, a népesség azon kb. egyötödéhez tartoztak, akik gluténérzékenyek, illetve e betegségre hajlamosak. Tehát a gabonamentes étrend nem gyógyította ezeket az idegrendszeri bajokat, csupán egy másik problémára adott megoldást.
Nekem személyesen az ütött szöget a fejembe, hogy hogyan lehet az, hogy valaki az egészséges étkezés mellett teszi le a voksát és a finomítatlan és kezeletlen élelmiszerek mellett kampányol, ugyanakkor étrendkiegészítőket árul. Azt gondolom ugyanis, hogy amikor valaki kijelenti, sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni, hogy megfelelő mennyiségű vitamint vigyünk be a szervezetükbe, akkor egyből hitelét veszti, amint műanyaggal dúsított vitaminkészítményt próbál rám sózni. Ez van. Én ilyen gyanakvó típus vagyok.
És nem én vagyok az egyetlen. Észak-Amerikában most azon agyalnak, hogy kidolgozzanak egy minősítési rendszert azoknak a prédikátoroknak, akik különböző diétákat, étrenddel kapcsolatos tanácsokat kívánnak népszerűsíteni. Korábban például az Atkins-diéta volt az, ami rengeteg ember életét veszélyeztette és halálát okozta (ez volt a „csak fehérjét szabad enni” étrend), aztán jött a vércsoport-diéta, meg Dr. Oz csodája. Manapság a paleo-őrület tombol, és íme itt a legújabb divat, hogy ne együnk gabonaféléket.
A magam részéről én arra hallgatok, aki azt mondja: étkezz mértékkel, és add meg a módját. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, ne hagyd ki az étrendedből egyik élelmiszerfajtát sem, de bánj óvatosan a finomított élelmiszerekkel és kerüld a készételeket és mesterséges hozzávalókat. Amikor leülsz enni, egyél. Rázd le a terítőt, töröld le az asztalt, teríts meg, ülj le. És ne olvass, ne tévézz, ne csinálj mást közben. Egyél naponta háromszor-ötször keveset, ne hagyd ki a reggelit és este nyolc után már ne végy magadhoz semmit, csak vizet igyál.
Mert ez így olyan egyszerű, normális és logikus. Nem?

http://krisznadasi.wix.com/krisznadasiwrites

Ajánlott irodalom, angolul:

http://www.amazon.com/Grain-Brain-Surprising-Brains-Killers-ebook/product-reviews/B00H4EPCGW/ref=cm_cr_dp_qt_hist_one?ie=UTF8&filterBy=addOneStar&showViewpoints=0 (a negatív kritikákat javaslom elolvasni, ahol orvosok figyelmeztetnek a gabonamentes diéta veszélyeire)

http://www.elle.com/beauty/health-fitness/advice/a28122/detoxing-myth/

http://nymag.com/scienceofus/2015/06/problem-with-the-grain-brain-doctor.html#

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s