Mennyit fizetsz egy fejfájásért?

(Szerző: Nádasi Krisz)


Neked nem fáj mostanában a fejed? Nincsen időnként megmagyarázhatatlan fájdalmad, amit megpróbálsz a korodra és az időjárásra meg a Hold ciklusaira és hasonlókra fogni?
Ha elgondolkodtál, mert tényleg nem érzed magad fényesen egy ideje, ez a cikk Neked szól.
Elmesélem, mi történt velem.

Photo via freedigitalphotos.net by Marin

Photo via freedigitalphotos.net by Marin

Teljesen véletlenül olvastam egy cikket a nátrium-glutamátról. Az írás arról szólt, hogy lényegében sosem vizsgálták ezt az anyagot, és bebizonyosodott, hogy nagy mértékben idegméreg. És persze tudom, hogy nagy mértékben minden káros, még a víz is, de ugyanakkor az is eszembe jutott, hogy egy időben rajongtam a kínai ételekért, de akárhányszor ilyet ettem, bizony mindig elzsibbadt tőle a tarkóm. És nemcsak az enyém. Egyetemi csoporttársak, később munkatársak is beszámoltak erről a tapasztalatról.
Ezen élmények hatására tehát bátran ki tudtam jelenteni, amikor egy adott ételben nátrium-glutamát volt: ugyanis zsibbadt tőle a tarkóm és kész. Le is szoktam a kínairól.
De mindez rég volt. Emlékeim a feledés homályába vesztek, és a cikk olvasása utáni második napon jutott mindez eszembe. Ugyanis arra ébredtem aznap reggel, hogy megint fáj a fejem. Egy ideje már küszködtem ezzel a jelenséggel. Volt, amikor egy hétig egyfolytában jött a fájdalom: egyik nap jobban, másik nap kevésbé. És persze be lehet szedni gyógyszert, hogy elmúljon, de én mindig reménykedem, hogy egy friss levegőn tett sétától, egy jó kis kávétól, az időjárásban bekövetkezett változástól elmúlik az egész, olyan váratlanul, ahogy jött. Nem szeretek gyógyszert szedni, ha nem muszáj. Emiatt aztán biztosan tudtam, hogy mostanában egyre többet fáj a fejem és egyre kevésbé tudom megmagyarázni…
De aznap reggel belémütött a mennykő. Nem is: a felismerés. A tarkóm szokott fájni! Nahát: ez a jó öreg nátrium-glutamát!

danedwards

Photo by Dan Edwards

Felültem az ágyban és azon kezdtem gondolkodni, mit ettem előző nap. Kínai ételt nyilván nem, csupán a magam sütötte kenyeret, magam főzte ebédet. Illetve… vacsorára tésztát ettünk. Odasprinteltem a szelektív kukához és kibányásztam belőle a tészta zacskóját. Bingó. Egy nagy élelmiszeráruház-lánc sajátmárkás száraztésztája nemcsak lisztet és tojást és sót tartalmazott, hanem élesztőkivonatot is. Ami egy másik neve a nátrium-glutamátnak.
Lemerevedtem.
Hisz ebből még a kétéves lánykámnak is adtam!
Fogtam a hűtőben lévő maradékot és a kukába öntöttem. Még a kutyákat sem mérgezem vele! Mert akár idegméreg, akár nem, az bizony nem normális, ha egy bizonyos fajta ételtől fáj a fejem. Ugye?
A családnak is elmeséltem, mire bukkantam. Ugyanis úgy éreztem, az egy dolog, hogy én húszévesen elkezdtem nátrium-glutamátot fogyasztani, de nagyobb gyerekeim valószínűleg egész életükben ették ezt a műanyagot. Borzasztó arra gondolni, hogy az ő fejlődő agyukat mérgezem valami olyasmivel, ami nálam fejfájást okoz…
Szerencsére a gyerekeim is megijedtek. Lányom kiírta az internetről az anyag szinonímáit, és együtt végignéztük a konyhai ételeket, milyen összetevőkből készül az, amit nem otthon keverünk. A legnagyobb sokkot a szójaszósz okozta: ennek az ételnek a húsz százaléka nátrium-glutamát! Ugyanis a készítése közben olyan kémiai reakciók történnek, aminek következtében átalakul a szójafehérje. Kidobtuk tehát az összes szójaszószt, burgonyaszirmot, a mustárt, ketchupot, majonézt, a wasabi szószt, osztrigaszószt, misoleves-alapot és még néhány hasonló ételt. Elővettem egy szárított húst, amit férjem egyik amerikai útjáról hozott, mint gyanús készítményt. Az összetevői alapján a teriyaki szósz valószínűsíthetően bűnös volt. Teszteltem hát: ettem egy falatkát. Ojvé: három óra múlva már ismerősként köszöntöttem a tarkómat megragadó zsibbadást. Figyelmeztettem a páromat, de azt mondta, nem kell ezt ennyire komolyan venni, én vagyok érzékeny. Oké, mondom, felőlem te megeheted.
Megette.
Este pedig azt mondta, zöld utat kaptam a házunkba kerülő élelmiszerek megvétózásában. Ugyanis megfájdult a feje.
Nos, én nem vagyok táplálkozástudományi szakember. Nem vagyok orvos sem. De immáron bő egy hónapja olvasok el minden ételcímkét rettentő alaposan, és boldogan jelentem, hogy mióta óvatosan vásárolok és óvatosan fogyasztok, egyszer sem fájt a fejem.
Időközben utánanéztem és azt találtam, hogy az orvostudomány is felfedezte ezt a jelenséget és „kínai étterem szindróma” néven nevezte el. Tudományosan bebizonyították, hogy a zsibbadás, illetve fejfájás a nátrium-glutamát miatt jelentkezik, bár azt még nem tudták vizsgálni, mindennek milyen hatása van hosszú távon a szervezetre (hiszen ez egy több évtizedes munka lenne, és a jelenség még csak kezdődőben van).
Felmerül az a kérdés, mi is egyáltalán ez az anyag?

stephanieharington

Photo by Stephanie Herington

Nos, a lényeg, hogy ez a mesterségesen előállított cucc olyan jeleket küld, amitől az agyunk azt hiszi, finom az étel. Azaz ízfokozó. Mint a só vagy a bazsalikom vagy a fokhagyma. Azonban a nátrium-glutamátot az különbözteti meg mondjuk a sótól, hogy ez nemcsak az ízélményt javítja, hanem addiktív is: rászokunk, akár akarunk, akár nem. Sajnos ezt a tényt is alá tudom támasztani: úgy két héttel a Nagy Leszokás után ugyanis azt vettem észre, hogy késő esténként úgy megkívánok valami sósat, hogy majd belepusztulok. A párom is beszámolt erről a jelenségről (a gyerekek ilyenkor már ágyban voltak). Amíg el nem múlt (úgy két hét), addig esténként sót nyaltunk… viccelek. Gyümölcsöt ettünk. Muszáj volt. És közben mindketten éreztük, milyen borzasztó ez az élmény…
Találni olyan cikkeket az interneten, amelyek azt hangoztatják, ez a bizonyos anyag hosszú távon vakságot, Alzheimer-kórt, szívinfarktust okoz. Az igazolt tény, hogy sportolás közben, vagy közvetlenül utána fogyasztott nátrium-glutamát infarktust idéz elő: ez az anyag az egyik összetevője az energiaitaloknak is, amiket szigorúan tilos sportolás előtt-közben-után fogyasztani (ekkor izotóniás italt kell inni). De a többi tényt nem igazolták még laboratóriumban, tehát ne essünk túlzásokba.
A nátrium-glutamátot azonban javaslom jó messzire hajítani.
Nekünk bevált!

http://krisznadasi.wix.com/krisznadasiwrites

A teljesség kedvéért pedig hadd adjam meg azokat az általam ismert anyagokat, amiket ha tartalmaz a kezedben lévő étel, akkor bizony épp nátrium-glutamátot vásárolsz:
– E 621
– hidrolizált fehérje (igazából maga a „hidrolizált” szó már azt az eljárást nevezi meg, amivel a nátrium-glutamát készül, tehát mindegy, mi áll mögötte)
– autolizált fehérje illetve bármi más
– texturált fehérje
– tejsavó-izolátum(ok)
– zöldségfehérje kivonat
– búzakivonat
– élesztőkivonat
– zselatin tartalmazhatja
– kazeinát
– sodium caseinate
– monosodium glutamat (msg)
– monopotassium glutamat
– glutamát
– glutamic-sav
– ízfokozó
– mesterséges ízesítő
– természetes ízesítő
– aroma-azonos ízesítő
– fűszerkeverék, fűszerek (nem kötelező feltüntetni, pontosan mit is tartalmaz egy olyan anyag, amit eleve keverékként vásárolt a gyártó, így ha nem sorolják fel tételesen az összetevőket, ebben általában van nátrium-glutamát is)

És némi irodalom, ha utánajárnál te is:

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium-glutam%C3%A1t

http://antalvali.com/hirek/kinai-etterem-szindroma-natrium-glutamat-e621.html (kommentekkel együtt!)

http://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/glutamat.html

http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130521-natriumglutamat-barat-vagy-ellenseg.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s