Ezt a nyulat rágd!

(Szerző: Nádasi Krisz)


Igen! Sikerült!

Örömmel jelentem, hogy örökbe fogadtuk Babillát a Noé Állatmenhelyről. Pedig ezen a szombati napon zuhogott az eső. Ilyen időben már a kocsihoz kimenni sem kellemes, főleg úgy, hogy az egyterű csomagtartóját pucérra ki kell pakolnunk, mielőtt elindulunk. Erre azért van szükség, hogy mindkét kutya elférjen: odafelé rezidens ebünk, Broki, visszafelé pedig ő és új barátnője, Babilla használja majd a teret. Brokinak muszáj jönnie: a menhely csak akkor ad ki új kutyát, ha látják, hogy a meglévő ebbel jól kijön az új szerzemény.

Saját fotó

A szerző saját fotója

Az egyórás vezetés sem egy leányálom. Ha csak egy csepp víz is leesik, Budapest forgalma gyakorlatilag leáll, az átlag autós hirtelen fele olyan sebességgel közlekedik, mint általában. Szerencsére a párom volt a volánnal. Sajnos a kocsi GPS-ére hallgatott, nem rám, így plusz tíz perccel többet is vezetett, mint kellett volna. Mindegy – nem ronthatja el semmi sem a kedvünket! A gyerekek még nem látták Babillát – amikor múlt héten jártunk erre, a fiunk meccsen volt, a lányunk meg az istállóban segített, mialatt párom és én kutyát sétáltattunk. Így fiam és lányom felváltva kuncsorog a póráz végéért: mindketten ugyanúgy odavannak a vékony zsemleszínű ebért, mint mi, szülők.

Brokit én vezetem pórázon. Ő ugyan hallgat ránk, de bennem van a félsz, hogy miután kiszagolta a levegőben azt a rengeteg félelmet és fájdalmat, ami egy effajta menhelyet valószínűleg beleng, nyakába kapja a lábát és hazaiszkol egymaga.

Szegény Broki kutyául van. Látszik minden szőre állásán, hogy iszonyatosan nem szeret itt lenni. Kedvetlenül lép, nem szagol meg semmit, csak jön velünk, mint a vágóhídra vezetett marha, és azon őröl, hogy mit követett el, és miért sétáltatjuk meg itt most őt még életében utoljára közösen, ha úgyis itt hagyjuk.

Az eső is kérlelhetetlenül zuhog. Visszafordulunk, hogy véget vessünk Broki szenvedésének (és hazaérjünk ebédre). Az adminisztráció eltart egy darabig, viszont fizetni nem kell: meglepődünk, hogy a Noé még az ivartalanítás költségét sem kéri el. Adnak egy csekket, hogy ha van lehetőségünk támogatni az alapítványukat, tegyük meg, illetve az 1% adófelajánlásnak is örülnek. Kiderül az is, hogy Babillát a váci állatmenhelyről mentették meg egy hónappal ezelőtt, ahol senkinek nem kellett, és el akarták őt altatni. Ó.

A hazaúton a kocsiban máris összevesznek a kutyák. Broki mostanra rájött, hogy nem hagyjuk őt itt ebek harmincadjára – ergo ő a főnök, ez a kis mitugrász meg mit keres itt? Amikor az izgatott Babilla véletlen rálép Broki farkára, Broki keményen odakap, amit Babilla sem hagy szó nélkül – hiszen ki ez a vénlány, hogy pont neki parancsolgasson?

Amikor megérkezünk otthon a ház elé, még nem tudom, örüljek-e vagy sem. Ha a kertben is összevesznek az állatok, abból azért baj lesz. De előbb arra figyeljünk, hogy az új kutya ne szökjön el, amikor beállunk a kocsival… nagy blama lenne. Babilla még nem hallgat ránk, no meg a nevére sem, amit ma hall először. Ha kijutna a kapun, hát én szívrohamot kapnék. Inkább fogjuk erősen!

Minden rendben megy a kapu bezárásával, adunk hát a kutyáknak egy kis welcome snacket. Azaz száraz tápot. Babilla azonban se lát, se hall: csak simogatást kér. Broki nem bánja: megeszi ő szívesen akárhány vendégkutya ebédjét. Miután komótosan befalatozott, kissé zavarodottan nyúlik el a bejárat előtt. Rá van írva markáns stopjára, hogy nem érti, miért van még mindig nálunk a vendég – hiszen a nasi elfogyott, az eső is esik, tessék szépen hazamenni. Mondogatjuk Brokinak, hogy Babilla mostantól szintén itt lakik, de Brokit nem hatja meg a dolog. Bevágja a délutáni szunyát, Babilla meg lassan leválik rólunk és körbenéz a kertben. Halleluja! Mehetünk be ebédelni!

DSC_0307

A szerző saját fotója

Délután felszakadozik a felhőzet, párom és fiam elmennek anyagot venni az új kutyaházhoz. Lányom és én ki-kinézünk a kutyákra. Babilla elbirtokolta Broki egyik kedvenc helyét: a lábtörlőn fekszik, de úgy tűnik, ez Brokit nem zavarja. Féltucat egyéb kedvenc helye van a kertben. Amíg nem jön ide még féltucat új kutya, addig nincs valódi veszélyhelyzet.

Másnap történik meg a dolog. Jó az idő. Az egész család kint van a kertben. Halljuk, hogy a kutyák verekednek. Ugatás, acsarkodás, vonítás. Rohanok. A két kutya a bejárat előtt marja egymást. Közéjük állok, Brokival kiabálok – mert ő hallgat rám. Szét is válnak a lányok. Brokinak az orra vérzik, Babillának meg… Te jó Ég! Vérben forog a szeme. Soha nem láttam még ilyet, végigfut a hátamon a hideg, remeg a kezem. A kisebb probléma felé fordulok. Broki orrán egészen kicsi a seb. Megsimogatom a homlokát, elismétlek pár „Jól van”-t, és Babilla fejét veszem a kezeim közé. Felkészülök rá, hogy egy kifolyt szem szemgödrét fogom megpillantani. De nem. Ugyan vérben úszik a szemgolyó, de tökéletes gömb alakú. Kiengedem tüdőmből a levegőt. Fellélegezhetek. Mire újra Babillára nézek, már kevésbé véres a szeme, és egy perc eltelte után már az is látszik, hogy csupán a szemhéja sérült meg egy gombostűfejnyit. Hű. Homloktörlést kérek.

A jó hír az, hogy úgy tűnik, a kutyák ezzel az incidenssel elintézték az egymás közti rangsor felállítását. Fiam jelenti, hogy a ház mögött látta őket játszani. Remek. Pár nap telik csak el, és úgy tűnik, Babilla ráérzett a gazdás kutyák életmódjára. Naphosszat heverész a fűben. Nem ás a kertben, miután az első ilyen akcióját nem övezte általános üdvrivalgás. Nem helyez csomagocskákat a napozásra használt gyepre, miután az első kézigránát bevetése után alapos leszidásban részesült. Két hét kell csak neki, hogy megértse a „Helyedre” koncepcióját, és hogy figyeljen új nevére. Még két hét, és már az autóval történő ki-beállásnál sem kell a kutyát megkötni, mert hajlandó a kerítésen belül megmaradni akkor is, ha nyitva a kapu. Sőt, hozzászokott a száraz táphoz is, amit eleinte ételmaradékkal kellett keverünk, hogy elfogyjon.

A szerző képe

A szerző saját fotója

Kiderült, hogy Babillának hangja is van. A menhelyen azt mondták, ezeket a kutyákat kifejezetten emberhez szoktatják, így sosem lesz belőlük jó házőrző. Jelentem, Babilla lelkesen utánozza Brokit, és elkezdte megugatni a kerítésünk előtt elhaladó kutyákat és gyalogosokat. Lesz még ebből valami.

A non plus ultra pedig a sztorinkban az, hogy Broki is megváltozott. Mindig is a kötelességet helyezte az első sorba. Séta közben sosem játszott más kutyákkal: mindig minket védett. Ha botot vagy játékot próbáltunk dobni neki, hogy hozza vissza, egyértelmű értetlenség ült a szemében, amikor ránk nézett. Mintha azt mondta volna: „Helló, ha nem kell neked az a cucc, miért nem a kukába hajítottad?” Nos, ennek vége. Babilla csak négy éves, Brokit folyton hívja játszani – és lássanak csodát – Broki megy is! Sőt, Babilla imád botot elkapni és rágcsálni. Ami nekünk nagyon tetszik. Tehát Broki is ráfanyalodott a botra. Babillának játéknyulat is adtam, amikor eszembe jutott, hogy első kutyánk, még Broki előtt, mennyire imádta az ő plüssjátékát. Egy gyerekes háztartásban mindig van felesleg plüssökből, így egy kevésbé jóképű darabtól minden szívfájdalom nélkül megváltunk. Babilla remekül szórakozott vele. Olyan remekül, hogy Broki elcsórta tőle, tehát neki is adtunk egyet. Párom nem hitt a szemének, amikor meglátta a tízéves, őszülő kutyát egy játékkal a szájában. Életében először.

Azt hiszem, sok meglepetés vár még ránk a következő hetekben, hónapokban is. Már csak azért is, mert üres a nyúlketrec. Nyuszijaink nemrég átköltöztek a nyúl-másvilágra, és amint megnő a fű a kerti ketrec alatt, tervezzük beszerezni az utódaikat.

Reméljük, Babilla nem akarja majd őket is megrágcsálni, és marad a plüssnyulánál.

A szerző képe

A szerző saját fotója

http://krisznadasi.wix.com/krisznadasiwrites

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s