A megosztott test

(Szerző: Zsabu)


„Egy primitív társadalomban az egész testet elfogadják. Nincs elutasítás. Semmi sem alacsonyabb, vagy magasabb rendű. Minden egyszerűen csak van. … A gyomor az egyetlen hely, ahová bedobálhatod a dolgokat; sehol máshol nincs hely. … Minden, amit kizársz az életedből, egy napon bosszút áll. Betegségként tér vissza.”
/Osho/

Sokszor hallottuk már, hogy minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Ez valóban így lehet, saját tapasztalat mondatja ezt velem. Ha sokat rágódunk valamin, eluralkodik a döntésképtelenség rajtunk, akkor biztosan a fogunk, a fogínyünk lesz beteg.
A gyomor tényleg sok dolgot benyel, hisz a szakirodalom szerint ez a hely a testi és a szellemi táplálék gyűjtőhelye. Itt dolgozzuk fel az érzelmeket, több-kevesebb sikerrel. Azonban, ha valami miatt ez a feldolgozás megakad, gyomorproblémák léphetnek fel. Vizsgadrukk vagy nagyobb stressz esetén a gyomorfájdalom biztosan felüti a fejét. Görcsöl, émelyeg, vagy még az ételt sem akarja befogadni, ahogy az érzelmeinket sem.

Miért van az, hogy az orvosok elhitetik velünk, hogy ha beszedjük a drágábbnál drágább gyógyszereket, meggyógyulunk? Miért nem a lelkünknél kezdjük a gyógyítást? Sokkal olcsóbb is lenne, és nem mérgeznénk magunkat olyan vegyszerekkel, amiket nem az élő szervezetnek találtak ki.
A test elfogadása vagy el nem fogadása is sok probléma forrása. Az elálló fül, a kacskán ívelő fogsor, a ferde orr, a lapos mell vagy éppen a kipárnázott has is sok lelki gondot okoz. Az, hogy nem fogadjuk el magunkat úgy, ahogy meg lettünk teremtve. Pedig mindenki így tökéletes, a saját tökéletlenségével együtt.

Ha megnézzük a törzsi társadalmakat, és a Rainbow közösséggel összevetjük, hasonlóságot találhatunk például a saját test, önmagunk feltétlen elfogadása terén is. Nem okoz gondot a lógó mell, a bőrszín, a testi fogyatékosság. Nem azért, mert primitívek, hanem mert együtt élnek a tudatosságukkal, benne élnek a tudatosságban. Nincs megosztottság, mert minden egy, ugyanabból a tőből fakad.

A modernnek nevezett társadalom tagjai pedig, akik betekinthetnek egy ilyen közösségbe, hozzák magukkal az előítéleteket, a negatív megjegyzéseket. És amíg ez így lesz, nemcsak a test, és maga az ember, de a világ is megosztott lesz. Nem lesz egységben.
Tehát nekünk kell dönteni: vagy egyként, egységként tekintünk önmagunkra és megváltoztatjuk a szemléletünket, vagy maradunk a megosztottságban, önmagunk árnyékaként.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s