Holtakkal való fotózkodás a viktoriánus időkben

(Szerző: Szerafina)

 


Nem, nincs itt semmi tévedés, kérem. A viktoriánus korban, főként Észak-Amerika és Nyugat-Európa területén igen elterjedt volt a halott családtagokkal történő fotózkodás. Még mielőtt valaki rögtön rávágná, hogy “uuuh”, meg “áááh” és “fújj”, csak gondoljunk egy pillanatra a 2012-ben Magyarországra is eljutott, “Az emberi test” című nagysikerű kiállításra, mely több, mint százötven, különleges eljárással preparált emberi testet mutatott be. Na, ugye…

Visszatérve a halott családok fotózására, az úgynevezett emlék, vagy gyászoló fotók terjedése a dagerrotípia bevezetésével vette kezdetét. A dagerrotípia egy korai képrögzítési eljárás volt, nevét pedig egyik feltalálójának, Louis Daguerre-nek köszönheti. Ez az új eljárás sokkal olcsóbbá tette a portré készítést. Egy fotót ugyanis több mindenki tudott megfizetni, mint egy festőt.

A viktoriánus korban a gyermekhalandóság igen magas volt. A csecsemők és egészen kis gyermekek elhalálozása szinte mindennapos dolognak számított, és sokszor a halál után készített fotó volt az egyetlen, amely emlék gyanánt fennmaradt a család számára. Egy későbbi találmány, mely lehetővé tette a fotók sokszorosítását, hozzájárult ahhoz, hogy a halott kisded fotóját elküldjék a távolabbi rokonoknak is.

A legkorábbi post-mortem fotók általában közeli képek voltak az elhalálozott arcáról. A környezetet többnyire úgy rendezték el, mintha az illető épp csak mély álomba szenderült volna. A gyermekeket gyakran egy díványon vagy karosszékben helyezték el kedvenc játékuk társaságában, de az sem volt ritka, ha valamelyik szülő – általában az édesanya – a karjaiban tartotta. A kései viktoriánus korban készült fotók gyakran ábrázolják az elhunytat koporsójában, körülötte a temetési szertartás résztvevőivel.

Egyes források szerint a halottak fotózása a világ némely részén, köztük Kelet-Európában még ma is dívik. Sajnos, vagy éppen szerencsére, – kinek-kinek szájíze szerint – bizonyítékot erre nézve nem találtam, de természetesen, ez nem jelent semmit.

Források: http://www.wikipedia.org/ http://www.pbase.com/ http://www.pinterest.com

 pm4

100909c

 

postm2 pm3

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s